آپ کو ناروے سیر کیلئے کیوں آنا چاہئے؟

مجھے ریٹنگز سے زیادہ آسانی کیساتھ پوسٹنگ پر توجہ ہوتی ہے :)
پر ہم سے حساس لوگوں کا بھی خیال کر لیا کریں اب میرا دل تو دُکھ گیا نا 24 نظاروں کو ایک ریٹنگ دے کر۔ جب کہ نظارے کی ریٹنگ الگ اور فوٹو گرافی کی ریٹنگ الگ بھی بنتی ہے۔

البتہ میرا ماننا ایسا ہے کہ پاکستان کے شمالی علاقہ جات زیادہ خوبصورت ہیں۔
پاکستان کا تقابل کون کمبخت کر رہا ہے۔

Slik-koker-du-lutefisk.jpg

جی حضور، ایسا ہی ہے۔ میں نے بچپن سے اس دنیا کو گلوبل ویلیج سمجھنا شروع کر دیا تھا :lol:
 

arifkarim

معطل
نہیں۔ چونکہ یہ زیادہ تر کرسمس کے دنوں میں کھائی جاتی ہی یوں اسے مقامی لوگ سور کیساتھ کھانا زیادہ پسند کرتے ہیں۔ البتہ آپ اسکے بغیر بھی تناول فرما سکتے ہیں۔
کیا اسے کھانے کے لیے ناروے آنا ضروری ہے ؟ کہیں اور بھی بن تو سکتی ہو گی !!!
 

arifkarim

معطل
باقی دنیا کا علم نہیں مگر ہمارے ملک میں ملتی ہے
اسکی دریافت کی کہانی بھی خاصی دلچسپ ہے:
No one is quite sure where and when lutefisk originated. Both Swedes and Norwegians claim it was invented in their country. A common legend has it that Viking fishermen hung their cod to dry on tall birch racks. When some neighboring Vikings attacked, they burned the racks of fish, but a rainstorm blew in from the North Sea, dousing the fire. The remaining fish soaked in a puddle of rainwater and birch ash for months before some hungry Vikings discovered the cod, reconstituted it and had a feast. Another story tells of St. Patrick's attempt to poison Viking raiders in Ireland with the lye-soaked fish. But rather than kill them, the Vikings relished the fish and declared it a delicacy. It makes for a great story if you don’t mind the fact that Patrick lived centuries before the Vikings attacked Ireland.
The lack of major salt deposits in the area favored the drying process for the preservation of whitefish - a process known for millennia. Stockfish is very nutrient-rich, and one can assume that it was also consumed domestically, although it was during the boom in the stockfish trade in the late Middle Ages, the product became accessible throughout Scandinavia as well as the rest of Europe. The higher quality stockfish would be soaked in water, then boiled and eaten with melted butter. Lower grade qualities would be harder and more fuel consuming to boil and it has been suggested that adding ash from beech or birch in the boiling water, would break down the protein chains and speed up the process. The introduction of lye in the preparation process might therefore have been incidental.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lutefisk#Origin
 
Top